Etätyö on Novialla arkipäivää

Etätyö: uhka vai mahdollisuus?

Etätyö on puskenut itsensä tutuksi ja puhutuksi termiksi ympäri maailman. Koronan vaikutusta tähän ei ihan heppoisin perustein voi kiistää, eli toisinsanoen koronapandemia mullisti työelämää merkittävästi. Pakon edessä toimistot tyhjenivät ympäri maailmaa ja ympäri Suomea. Toimistotyöntekijät vetäytyivät kotiensa uumeniin tekemään elantoaan yksin, kuitenkin yhteyttä pitäen. Videopalaverit tulivat tutuksi, asioita ei hoidettukaan enää kasvotusten samassa huoneessa. Ihmiset alkoivat totuttautumaan etätöihin. Aluksi joidenkin korviin etätöiden tekeminen kotona kuulosti kauhealta kiroukselta. Nyt osa näistä samoista henkilöistä on rakastunut kotoa tehtävän työn helppouteen, ja toimistolle lähteminen on aivan mykistävän kauhistuttava ajatus. Ihmismieli on ihmeellinen. Mutta tässä ei ole mitään väärää, ainakaan meidän mielestä.

Me Novialaiset vetäydyttiin kotikonttoreidemme hellään huomaan maaliskuussa 2020. Jossain vaiheessa toimistolle paluuta alettiin maltillisen asteittain toteuttamaan. Mutta nyt on selvää, että etätyö on tullut jäädäkseen ainakin meillä Novialla. Ja olemme sen tajunneet, että se on itseasiassa aika hyvä juttu. Ennen koronaa meillä Novialla tehtiin etänä satunnaisia työvuoroja erilaisista pakottavista syistä, joten valmiudet etätyöhön meillä oli. Tällä hetkellä työntekijöistämme yli puolet tekevät töitään pääasiassa kotoa käsin. Vajaa puolet työskentelee konttorilla, mutta tarpeen mukaan voivat hekin silloin tällöin jäädä kotosalle tekemään töitä, mikäli se vain elämää helpottaa.

Aloituskoulutuskin järjestyy etänä

Ennen koronaa emme palkanneet suoraan etätyösuhteeseen, vaan edellytimme alottavilta työntekijöiltä työsuhteen aloittamista konttorilla. Näin jälkeenpäin ajateltuna se tuntuu hieman omituiselta, mutta silloin meillä oli siihen selkeät perusteet. Pakko kuitenkin toimi tässäkin tilanteessa hyvänä motivaattorina ja muutoksen ”pakottajana”. Koronan aikana hioimme prosesseja kuntoon etätyöskentelyn osalta siihen malliin, että aloimme palkkaamaan henkilöitä suoraan etätyösuhteeseen aloituskoulutusta myöten. Nyt tätä mallia on toteutettu jo parin vuoden verran ja se on avannut meille hienoja tilaisuuksia palkata mahtavia persoonia, uusia novialaisia, ympäri Suomea, ei siis enää vain Oulun alueelta. Samalla olemme mahdollistaneet myös Oulun alueella asuville novialaisille mahdollisuuden tehdä töitään etänä vaikka joka päivä, mikäli se vain tuntuu hyvältä ja jos se yksinkertaisesti tekee arjen ja työelämän yhteispelistä sujuvampaa.

Miksi joillekkin etätöiden tekeminen sitten on niin houkuttelevaa? Tässä yleisiä novialaisilta kuultuja syitä: 

  1. Työmatkoihin käytetyt ajat muuttuvat vapaa-ajaksi: On huomattavasti miellyttävämpää, kun työmatkoihin käytetty aika voidaan käyttää johonkin itselle tärkeään. Esimerkiksi omiin harrastuksiin, perheen tai kaverien kanssa ajanviettämiseen, metsässä samoamiseen tai mikä ikinä onkaan se oma juttu. Työmatkan taittaminen saattaa Oulun alueellakin helposti kestää esimerkiksi puolituntia suuntaansa, siitä tulee tunti päivässä.  Joillakin työmatkoihin menee suuntaansa esimerkiksi linja-autoaikataulujen vuoksi reippaasti enemmän kuin puoli tuntia. Jo tunti lisää vapaa-aikaa tekee ihmeitä jaksamisessa ja tunnissahan ehtii tehä vaikka mitä, mielikuvitusta ja luovuutta saa käyttää kukin tavallaan.
  2. Työrauha ylhäisessä yksinäisyydessä: Joillekin ihmisille totaalinen työrauha on erittäin tärkeä ja pyhä asia. Toimistolla tehtävässä myyntityössä kieltämättä on energiaa aika reippaasti, kun samassa konttorissa työskentelee iso määrä puhetyötä tekeviä myynnin ammattilaisia ja tämä saattaa joillekkin olla haastava työympäristö. Kotona tehtävässä työssä kuitenkin on juuri se rauha minkä itse sinne luo, ja tämä kiehtoo monia.
  3. Kodin sijainti Suomen kartalla: Novian konttori sijaitsee Oulussa, kaikki työtä hakevat henkilöt eivät kuitenkaan asu Oulussa tai Oulun lähialueella. Ja vaikka Oulu hieno kaupunki onkin, niin kaikki eivät ole valmiita Ouluun muuttamaan työn perässä. Tällaisissa tapauksissa, kiitos nykyteknologian, vaikkapa toisella puolen Suomea asuvat henkilöt todellakin voivat aloittaa työsuhteessa Novialla ja tienata elantonsa pysymällä kuitenkin sillä omalla rakkaalla paikkakunnallaan.

Yhteydenpito, tuen saanti ja yhteishenki

Rekrytointivaiheessa etätöistä kiinnostuneet henkilöt lähes poikkeuksetta kyselevät miten Novialla pidetään yhteyttä kotikonttoreilla työskentelevien kanssa. Jos työnteossa kohtaa haasteita, ongelmia tai tarvii vaikkapa henkistä tukea, niin onko apu saatavissa, vai joutuuko selviämään kaikesta yksin ja itsenäisesti? Meillä etätöitä tehdessä ei tarvitse olla yksin ongelmien kanssa. Meille on kunnia-asia tarjota tuki ja apu aina kun henkilö sitä tarvitsee. Annamme aina selkeät kanavat ja henkilöt, ja varahenkilöt, joihin olla yhteydessä kun kysymyksiä herää. Toki kannustamme itsenäiseen ongelmanratkaisuun, mutta varsinkin työsuhteen alussa kysymyksiä tulvii valtavia määriä ja esihenkilön sparrausapu on kultaakin kalliimpaa ja silloin puhelinsoitot sinkoilee ja Whatsappi laulaa. Halutessaan henkilö pääsee osallistumaan myös päivittäisiin tiimipalavereihin, joissa käydään läpi ajankohtaisia asioita, juhlitaan onnistumisia sekä terästetään myyntitaitoja tiiminä yhdessä. Joten vaikka kotoaan työskenteleekin, niin yksin ei tarvitse olla. Työyhteisöön pääsee sisään eri yhteydenpitokanavien kautta, joten fiilis ja yhdessätekeminen välittyy kyllä myös kotiin asti.

Mikäli juuri sinä olet mietiskellyt hankkivasi itsellesi uutta suuntaa työelämään etätöiden parissa, niin nyt on hyvä aika tarttua tähän mahdollisuuteen. Meillä on nimittäin useita avoimia työpaikkoja etätöiden parissa.