Osaaminen ei tuo varmuutta, tekeminen tuo

Osaaminen ei tuo varmuutta, tekeminen tuo

Viritin jouluaattona kahdeksannen kerran joulupukin reen. Tuo jo perinteeksi muodostunut joulunviettotapa on mitä mainioin keino lapsettomalle ihmiselle päästä kokemaan pienten ihmisen alkujen riemu pakettien aukaisemisesta. Jo hyvissä ajoin syksyllä ensimmäiset perheet kyselivät, olisiko tuttu pukki käytössä ja perinteisen mainonnan kautta ei tarvinnut kovin montaa uutta paikkaa löytää, jotta aaton kalenteri oli tukossa.

Aaton lähestyessä aloin kuitenkin stressaamaan: mitäs kaikkea pukkina täytyy muistaa? Marraskuun loppupuolella kaivoin tamineet ulos kaapista ja Novian pikkujouluissa verestin hieman taitojani. Mitä lähempänä oli jouluaatto, sitä enemmän minua jännitti. Aatonaattona lauloin koko päivän joulupukki-laulua ja aaton aamuna olin jo aivan jännityksestä jäykkänä, vaikka tiesinkin olevani mitä parhain kuuraparta. Ensimmäisen perheen luona kaikki tuo ladattu jännitys katosi ja pystyin nauttimaan päivästä täysin rinnoin.

Joulupäivänä laatikoiden ja kymmenien konvehtien jälkeen pohdin, miksi olin jännittänyt noita pukkihommia niin kovasti. Tulin siihen tulokseen, että osaamisesta se ei ainakaan ole kiinni, koska tarinoita Korvatunturilta on kertynyt vuosien saatossa niin pitkä liuta, että pelkästään niitä kertomalla aaton taika on taattu. Lisäksi joululaulut ja lasten jututtaminen tulevat selkärangasta, joten siitäkään ei ollut kyse. Päädyin siihen lopputulokseen, että vuoden tauon vuoksi rutiinia ei ole päässyt syntymään ja tekemisen puute teki tuon jännityksen.

Tämä havainto on tuttua myös työelämästä. Jos en kontaktoi asiakkaita aktiivisesti muutamaan päivään, vaan suunnittelen ja prospektoin, niin voin olla aivan varma, että luuriin tarttumisen kynnys on korkea. Tekeminen tuo rutiineja ja rutiinit tuovat varmuutta. Kukaan ei opi laskettelemaan katsomalla opetusvideoita, vaan jossain vaiheessa on laitettava sukset jalkaan ja mentävä mäkeen. Toistot muuttuvat osaamiseksi ja tekemisestä voi nauttia, kun jokaiseen liikkeeseen ei tarvitse kiinnittää erityistä huomiota.

Maltetaan ensi vuonna lopettaa suunnittelu riittävän varhain ja aloitetaan tuloksia tuova tekeminen mahdollisimman pikaisesti!