Risto Söderlund – Ensimmäiset 10 vuotta Novialla

Risto Söderlund – Ensimmäiset 10 vuotta Novialla

 

Risto Söderlund on tiiminvetäjänä Novialla ja pikkujouluissa juhlittiin Riston 10-vuotista työuraa Novialla. Päätettiin jututtaa Ristoa vähän tarkemmin vuosista Novialla ja kysellä mitä tuosta ajasta on jäänyt mieleen.

10 Vuotta talossa täynnä, miltä tuntuu?

Onhan se aika huikeen hieno juttu kun miettii, että 10-vuotta on aika pitkä aika ja kaikkea on kyllä matkan varrelle mahtunut! Olen kyllä tosi iloinen, että edelleen täällä olen! Eipä täällä turhaan ole vuodet vierähtänyt! Hyvät fiilikset.

Miten päädyit Novialle?

2007 kesällä mietin, että milleköhän alkaisi, kun olin saanut yhden koulun valmiiksi ja päätin sitten opiskella puolessa vuodessa ammatin. Samalla tuntui siltä, että voisi jotain töitä tehdä osa-aikaisena, niin menin mollin-sivuille ja löysin Novialta Asiakaspalvelijan paikan. Ajattelin, että onpa hyvä juttu, kun ei tarvi puhelinmyyntiä tehdä, kun siitä oli ehtinyt jo kertyä huonoja kokemuksia.

Työhaastattelussa minulle kerrottiin, että työtehtävä tulisi olemaan juurikin puhelinmyyntiä! Keskusteltiin sitten pitkä pätkä tuolloisen myyntipäällikön kanssa ja pohdittiin, että olisiko tuo mielestäni mielekästä työtä ja lopulta päätin tarttua haasteeseen.

Minkälainen urapolku sulla on ollut Novialla?

2007 loppuvuodesta sain sen lyhyen tutkinnon suoritettua ja olin saanut töissäkin myynnit mukavasti rokkaamaan. Päätin tuolloin siirtyä kokoaikaiseksi myyjäksi, kun viihdyin niin hyvin. Myyjänä tein pääasiassa varainhankintaa suomalaisille pelastushelikoptereille. Toki rinnalla oli myös muita toimeksiantoja vuosien varrella.

Vuonna 2010 siirryin vastuumyyjäksi ja sitä kautta tiiminvetäjäksi ja myyntipäälliköksi.

Mitä siis teet nykyään?

Olen tällä hetkellä toinen päivävuoron tiiminvetäjästä. Pääasiassa minun tiimissä tehdään myyntitoimeksiantoja, mutta jonkun verran myös buukkauksia ja kartoituksia.

 

Risto on tullut monelle tutuksi myös Novian mainoskasvona

 

Esimiestyössä on siis vierähtänyt semmoiset 7 vuotta. Minkälaiseja teesejä sulla on esimiestyöhön?

Lähden aina siitä liikkeelle, että ihmisellä täytyy olla tietynlaista intohimoa työhön! Se tulee minun mielestä hyvästä, positiivisesta ilmapiiristä, josta yritän itse näyttää hyvää esimerkkiä. Kaikille täytyy olla myös selkeää, mitä kultakin odotetaan. Tavoitteet on tärkeitä, ja kaikki täytyy tehdä, että niihin päästään, mutta ihmislähtöisesti. Ei tiimiläisten kanssa tarvi olla ylimpiä ystäviä, mutta kaikkia pitää kunnioittaa ja johtaa yksilöinä, vaikka tiiminä toimitaan. Positiivisuuden kautta saadaan aina parhaimmat tulokset..

Koen itsekin olevani tiimin jäsen, jolla on pitkä kokemus ja näkemys alasta. Joskus tämä työ on ohjaamista, joskus terapeuttina toimimista ja joskus vaan sitä, että antaa ihmisten tehdä.

Risto on toinen kaikista Novian historian myyjistä, joka on ylittänyt 2 miljoonan euron henkilökohtaisen myynnin rajapyykin. Minkälainen myyjä olet ja mitkä sinun vahvuudet on myyjänä?

Varmaan aika samanlainen, kuin esimiehenä. Pyrin esittämään asian ihminen ihmiselle ja keskustelemaan asiasta jokaisen kanssa yksilönä. Omasta mielestäni olen asenteellinen ja tavoitteellinen. Olen aina halunnut osoittaa niin itselleni, kuin muille, että kaupanteko vaikeinakin hetkinä on mahdollista. Tietty olen myös kilpailuhenkinen ja olen halunnut voittaa ja olla muita parempi. Asenne on varmaan se kaikista tärkein juttu. Nöyrällä mielellä ja itseensä luottamalla pääsee pitkälle!

Mikä on parasta Noviassa?

Työyhteisö. Työn täytyy tietenkin olla mielekästä ja se tulee pitkälti onnistumisten ja tienestien kautta, mutta kyllä suurin vaikutus on ympäröivillä ihmisillä. Noviasta on tullut kymmenessä vuodessa tavallaan toinen koti. Tietty näiden vuosien aikana on nähnyt vaikka minkälaista porukkaa talossa, mutta porukan tunnelma ja kulttuuri on pysynyt ihanan samanlaisena, kuin sillon, kun itse työt aloitin.

Mikä on parasta mitä olet oppinut Novialla?

Varmasti on paljon, mitä tähän voisi sanoa, mutta nostan esiin myyntitaidot. Myyntityöstä on paljon apua kaikilla elämän osa-alueilla, tekee sitten mitä tahansa. Ajattelen olevani sanavalmis ihminen ja uskallan esiintyä, mutta alkuvuosina olin aika ujo. Olen oppinut ihmisten välisestä kanssakäymisestä paljon ja tietenkin itseluottamus on kasvanut aivan valtavasti. Esiintyminen ei ole nykyään mitenkään pelottavaa, vaan aika mukavaa. Paljon on tietenkin muita hyviä asioita, kuten esimerkiksi esimiestaidot. Pelasin nuorena jalkapalloa ja joukkueen kapteenina oppi tietysti jonkun verran, mutta työelämässä esimiestyö on opettanut vielä valtavasti lisää!

Miten purat stressiä/vietät vapaa-aikaa?

Minulla on kaksi lasta ja tietenkin heidän kanssaan paljon vietän aikaa. Musiikin kuuntelu ja elokuvien katsominen ovat mukavia ajanvietteitä. Iän karttuessa sanaristikkojen täyttäminen on myös alkanut kiinnostaa enemmän. Yritän ottaa vapaa-ajalla rennosti ja nauttia elämästä, turhia murehtimatta.

Mikä on paras yksittäinen muisto Novialta?

Näitäkin on kyllä tosi paljon! Tietty kaikki “vuoden myyjä”-tittelit ja miljoonamyyntien diplomit on ollut mielettömiä, mutta yksi juttu on ylitse muiden! Kerran voitin myyntikilpailusta liput Putouksen live-lähetykseen. Käytiin lentämällä viikonloppu Helsingissä ja se oli kyllä ihan mieletön reissu!

 

Risto ja muut myyntikisassa menestyneet myyjät. Vuosi 2011.

Mitä ajatuksia sinulla on ihmiselle, joka miettii myyntityöhön lähtemistä?

Toimiala ei kanna missään nimessä maailman mediaseksikkäintä mainetta. Ensinnäkin jos haluaa töitä, niin myyntitöitä on paljon tarjolla ja vaikka ala ei tietenkään kaikille sovi, niin jokaisen kannattaisi kokeilla! Ja sitten kun lähtee yrittämään, niin kannattaa antaa itsestään kaikki, jotta on mahdollisuudet onnistua ja kerätä siitä kuuluisaa itseluottamusta. Parhaimmillaan myyntityö on aivan hullun palkitsevaa ja fiilistä nostavaa! Kun pystyy vakuuttamaan puhelimitse yrityspäättäjän isosta kaupasta, niin onhan se mieletöntä. Myyntitaidoista on kuitenkin hyötyä kaikkialla elämässä, varsinkin parisuhteissa!

Hyvällä asenteella ja motivaatiolla tämä on ihan huippua duunia!

Tutustu muihin novialaisiin