Hymyllä tehdään tulosta

Tapasin jokin aika sitten erään oululaisen yrityksen toimitusjohtajan. Vaihdoimme muutaman sanan siitä, mitä PreSales-tiimi Novialla tekee. Buukkaus ja asiakastarvekartoitukset ovat meidän leipälajimme. Buukkaustoimeksiannoissa huolehdimme siitä, että myyntiedustajien kalenterit täyttyvät laadukkaista asiakastapaamisista. Kartoituksissa etsimme toimeksiantajalle ne kaikista potentiaalisimmat asiakkaat.

Yritysten johtajat saavat paljon puheluita puhelinmyyjiltä ja tämän myönsi myös toimitusjohtaja, jonka kanssa juttelin. Itsekin muistan, että ollessani vielä niin sanottu rivimyyjä, olen monessa eri kampanjassa tällekin toimitusjohtajalle soittanut.

-Minullehan tulee valtavasti puheluita päivittäin, hän sanoi, mutta sen aina huomaa, kun puhelu tulee Novialta. Kysyin tarkemmin, että mistä sen huomaa. – Siitä, että soittaja hymyilee minulle.

Hymy todellakin kuuluu äänestä. Hyvän ensivaikutelman tekemiseen on puhelinmyynnissä aikaa maksimissaan 30 sekuntia ja se ensivaikutelma tehdään suurimmaksi osaksi äänellä. Hyväntuulinen puhelu keskellä kiireistäkin työpäivää hymyilevältä ja asiansa osaavalta puhelinmyyjältä tekee taatusti hyvän vaikutuksen. Vaikka kauppaa tai tapaamista ei puhelussa syntyisikään, jää asiakkaalle positiivinen mielikuva siitä yrityksestä, jonka toimeksiannosta soittotyötä tehtiin.

Mistä hymy syntyy?

Novialla hymy syntyy hyvästä ilmapiiristä ja fiiliksestä työpaikalla, huipuista työkavereista ja mielenkiintoisista työtehtävistä. Hymy on usein tiedostamatonta. Se vain tapahtuu, koska töissä on kivaa. Kaikilla meillä on kuitenkin joskus päiviä, jolloin ympärillä oleva positiivisuus ei vain tartu. Silloin ammattitaitoinen puhelinmyyjä tiedostaa tilanteen ja psyykkaa itsensä positiiviseen vireeseen. Välittävä työkaveri voi myös auttaa kollegaansa, kun huomaa, että kaveria ketuttaa.

Joskus minun pitää muistuttaa buukkaria tai myyjää hymyilemisestä, sillä naama näkkärillä ei tulosta synny. Näitä tilanteita varten minulla on työpöydän laatikossa mielenkiintoinen kapistus: kadonneen hymyn metsästyslaite. Monet tuntevat tutun esineen toisella nimellä. Se on peili. Sieltä se kadonnut hymy löytyy.

Positiivista päivän jatkoa sinulle ja hymyillään, kun soitellaan!

Terveisin,